середа, 27 січня 2021 р.

 

 

Прощай  навіки , друже  Карле.

Сумно втрачати друзів, сумно втрачати  колег, сумно втрачати однокурсників , але найгірше і найпечальніше втрачати добру і порядну  людину, яка ніколи не відверталася від чужої біди і завжди подавала руку нужденному, співчуваючи і підтримуючи кожного хто цього потребував. Був дружній, любив пригостити і спілкуватися з багатьма людьми.Просто був відвертий і чесний.

Карл Нємечек – однокурсник і колега по оркестру Держтелерадіо України. Проживаючи за кордоном України він в Німеччині, а я в Чехії, ми підтримували тісні товариські і родинні  зв´язки. Окрім цього грали разом концерти в  чеських костелах у супроводі органу, як соло так і концерти для двох інструментів. Гобой і труба . Ніби не пасує . Але Карл брав барокні трубку і внаслідок цього  виходив гарний дует.Карл був досить активний і цілеспрямований музикант. До останнього свого подиху займався, вдоскналювався , грав різноманітну за жанрами музику.Його творчий шлях  не обмежувався  тільки оркестровою грою, адже походить він  із Чернівців, де досить ярко присутній румунський або балканський спосіб гри і він перфектно володів народним фольклорним способм гри. Грав у багатьох симфонічних оркестрах.Якщо прослідкувати його творчість , то він був членом багатьох відомих в Україні і за її межами колективів.Це Симфонічний оркестр Держтелерадіо України, Симфонічний оркестр Донецького оперного театру,  Симфонічний оркестр Київського дитячого театру, Національний державний симфонічний оркестр України. Він співпрацював з різноманітними диригентами  України, СРСР та   закордонними.  Наряду з цим він  мав великий перегляд музики старих німецьких, чеських, французських композиторів і їхні  твори  грав  у своїх солових  концертах. Звук у  нього  насправді був трубним . Він володів безмежною технікою і був спроможний виконувати і ті найскладніші твори трубного репертуару.Досить часто його запрошували в німецькі  оркестри грати на баховських  трубах  без клапанів. Грав на різноманітних інструментах, про які я навіть і не чув, що вони існують.Німеччина –фактично батьківщина духових інструментів, адже там і досьогодні існують світовідомі фабрики, які вживають у свойому виробництві найсучасніші технології по виробництву духових інструментів. Карл також співпрацював з ними, пропагуючи новітні інструменти.

Окрім виконавської та оркестрової практики він майже все своє життя працював як педагог. Починаючи від студентських років працював у київських музичних школах, київському музичному училищі ім.Р.М.Глієра, київському  Державному Інституті культури, київській спеціалізованій середній  музичній школі ім. Лисенка, університеті Карпенка Карого . В Німеччині, де він проживав останні 30 років, він викладав у декількох музичних коледжах і школах.Поряд з цим Карл  грав ще й у різномнітних духових і джазових колективах.

Творчий доробок Карла Нємечка  був безмежним.Він виховав багато учнів і студентів, які працюють у різних країнах світу.Світла память про Карла Нємечка  назавжди залишиться у  серцях  його друзів, колег та учнів.

 

В  Празі 27.1.2021 року  Михайло  Севрук

 

 

Немає коментарів: